ОБЕРЕЖНО, ЗМІЇ!

Літо – сезон відпусток і відпочинку на природі, але цю пору року супроводжують деякі небезпечні ситуації, які можуть трапитися з будь-якою людиною на природі. До таких відноситься укус змії. Важливо знати, що необхідно робити, якщо вкусила змія, а також те, що робити в такій ситуації не варто.

Що робити?

Якщо вас вкусила якась неотруйна змія, то процедура першої допомоги зводиться до мінімуму. Достатньо лише обробити ранку перекисом водню, йодом або зеленкою, що у вас буде під рукою. Якщо немає ніяких обробних засобів, то можна промити рану проточною водою і прикласти подорожник. Як правило, укуси неотруйних змій залишають на тілі дрібні подряпини. Якщо ж укусила отруйна змія, то на кінцях подряпин залишаються проколи, куди змія впорскує отруту.

У такому випадку, перше, що варто зробити – не панікувати! Якщо ви все зробите грамотно, то нічого страшного з потерпілим не відбудеться.

Для початку необхідно ретельно оглянути місце укусу. Якщо змія вжалила через одяг, то його необхідно зняти, так як в ньому може міститися значна порція отрути. Крім того, сліди отрути можуть бути і на шкірних покривах біля місця укусу. Отруту необхідно акуратно видалити, щоб краплі небезпечної речовини не затекли в рану. Пам’ятайте, що всі ці процедури необхідно робити максимально швидко і в той же час з «холодним» тверезим розумом.

Відразу після укусу можна обхопити рану і злегка натиснути, щоб отрута витекла назовні. Медики радять робити спеціальні хрестоподібні надрізи, щоб кров витікала інтенсивніше, а з нею і залишки отрути. Однак це варто робити тільки підготовленій людині.

Чого не треба робити!

При зміїних укусах не припустимо накладення джгутів. Якщо ви таким способом припините відтік венозної та артеріальної крові, то отрута буде всмоктуватися через глибокі кісткові вени. Крім того, таке затягування веде до пошкоджень, що сприяє з’єднанню отрути з продуктами метаболізму тканин. Як правило, після зняття джгута стан потерпілого значно погіршується. Категорично заборонено приймати спиртні напої. Алкоголь посилює швидкість всмоктування отрути, а також і силу отруєння.

БУДЬТЕ УВАЖНИМИ Й ОБЕРЕЖНИМИ!
ВІДПОЧИВАЙТЕ НА ПРИРОДІ, ДОТРИМУЮЧИСЬ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ!

 

Leave a Comment